Inkubacja ptaków grzebiących

 

Sztuczne klucie jaj - wylęganie w inkubatorach jajek przepiórek, kur, bażantów,  pawi

 
Bardzo często spotykamy się z pytaniami od naszych klientów:
  • mam małe stodo kur, chciałabym dla siebie prosty inkubator
  • jak długo trwa inkubacja jaj kurzych
  • wylęg kurcząt  jaka temperatura?
  • jaka jest temperatura wylęgu dla przepiórki
  • mam przepiórki szukam inkubatora
  • wylęg kurczaków ile to trwa?
  • nie klułam jeszcze czy dam sobie radę?
  • szukam inkubatora mam pawie
  • i wiele innych
W związku z powyższym przedstawiamy poniżej tabele klucia z warunkami jakie muszą być zapewnione w inkubatorze do jaj, aby osiągnąć  sukces w wylęganiu jaj w aparatach lęgowych.
 

Inkubacja przepiórek jest bardzo prosta.

 

Od lat inkubuje się jaja przepiórki. Nie jest to gatunek, który wymaga wiele zachodu i nawet początkujący hodowca poradzi sobie z tym gatunkiem ptaków.

Przepiórki chińskie to ptaki monogamiczne (jeden samiec + jedna samica). Samica składa bardzo dużo jaj w jednym lęgu, nawet do 30, w całym sezonie rekordzistki składają ich nawet około 300. Aby zmusić samiczkę do składania jaj należy podbierać jej te, które już zniosła, ale nie wszystkie. Zostawmy w gnieździe ok 8. Przepiórka chińska chętnie również wysiaduje jajka w odróżnienia od samic przepiórki japońskiej, które zatraciły instynkt wysiadywania. W związku z tym inkubator dla potrzeb klucia jaj przepiórki japońskiej jest niezbędny.
Mając kilka par przepiórek, w szybkim tempie będziemy mieli dużo jajek do inkubacji, do sprzedaży i do celów spożywczych.
 
 
Parametry inkubacji przepiórki chińskiej i japońskiej
Długość dni inkubacji:  17
Temperatura inkubacji: 37,8 °C
Wilgotność wylęgu I etap: 55-58%
Koniec obracania jaj w dniu: 15
Wilgotność klucia  II etap: 65-70%
Obracanie jaj:

2-3 razy dziennie

/rano i wieczorem/

 
 
Inkubacja kur  należy do stosunkowo łatwych.
Najczęściej przez hodowców wybierane do sztucznego klucia wybierane są jaja kur.
W ostatnich latach bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się domowe wykluwanie zielononóżki kuropatwnej.
 
 
Parametry inkubacji dla kur
Długość dni inkubacji:  21
Temperatura inkubacji: 37,7 - 38 °C
Wilgotność wylęgu I etap: 55-58%
Koniec obracania jaj w dniu: 18
Wilgotność klucia  II etap: 70%
Obracanie jaj:

2-3 razy dziennie

/rano i wieczorem/

 
 
 
Inkubacja bażantów  należy do stosunkowo łatwych.
Po kurach najczęściej sztucznie wylęga się jaja bażantów. Hodowcy decydują się na hodowlę bażantów ze względu na piękne, barwne upierzenie i wielość gatunków. Pomimo, że są to ptaki wymagające odpowiednich warunków bytowych, stale rośnie grono zwolenników tych pięknych ptaków ozdobnych.
 
 
Parametry inkubacji bażanta
Długość dni inkubacji:  23-28
Temperatura inkubacji: 37,7 - 37,8 °C
Wilgotność wylęgu I etap: 55-58%
Koniec obracania jaj w dniu: 18-24
Wilgotność klucia  II etap: 70%
Obracanie jaj:

2-3 razy dziennie

/rano i wieczorem/

 
 
 
Tabela inkubacyjna dla różnych gatunków bażantów
                                              

GATUNEK
Długość /dni/
Temperatura
/°C/
Wilgotność
I etap
Koniec obracania
jaj
w dniu…
Wilgotność
II etap
Bażant  
(Phasianus colchicus)
23-28
37,7-37,8
55-65%
21
74%
Bażant
birmański i tajwański
27
37,8
55-65%
24
70%
Bażanty Tragopan, olśniak
28
37,7
55-65%
25
70%
Bażant Uszak siwy
26-28
37,7
55-65%
23
70%
Bażant Uszak brunatny
26-27
37,7
55-65%
23
70%
Bażant Uszak biały
24
37,7
55-65%
21
70%
Bażant himalajski
26
37,7
55-65%
23
70%
Bażant srebrzysty
i inne kiśćce
24-25
37,7
55-65%
21
70%
Bażanty: królewski i japoński
24-25
37,7
55-65%
21
70%
Bażant nepalski
24-25
37,7
55-65%
21
70%
Bażanty: złocisty i diamentowy
21-22
37,7
55-65%
18
70%
Bażant pawi Palawański
18-19
37,7
55-65%
15
60-70%
Bażant pawi Malajski i Wietnamski
22-23
37,7
55-65%
19
60-70%
Bażant Argus
24-25
37,7
55-65%
21
70%

 
Inkubacja pawi należy do stosunkowo łatwych.
 
Sztuczne wylęganie pawi nie jest trudna. Jednak z uwagi na to, że jaja pawia są bardzo ciężko dostępne nie każdy może sobie na to pozwolić. Hodowcy niechętnie sprzedają jaja pawi ponieważ zebranie ich, tak aby powstały nadwyżki ograniczone jest wielkością stada. Samica pawia w czasie jednego lęgu składa tylko do 8 jaj więc uzyskanie pełnowartościowych jajek lęgowych w dużych ilościach graniczy z cudem.  Bardziej opłaca im hodowcom sprzedać już dorosłe osobniki. Jednak jeżeli uda Ci się zdobyć jajka lęgowe (zalecamy sprawdzone źródło) na pewno sobie poradzisz z inkubacją.
 
 
Parametry inkubacji pawi
Długość dni inkubacji:  27-29
Temperatura inkubacji: 37,7-37,8 °C
Wilgotność wylęgu I etap: 45-60%
Koniec obracania jaj w dniu: 24-25
Wilgotność klucia  II etap: 60-70%
Obracanie jaj:

1-3 razy dziennie

/rano i wieczorem/

 
 
 
 
Tabela inkubacyjna dla różnych gatunków pawia

GATUNEK
 Długość /dni/
Temperatura
/°C/
Wilgotność
 I etap
 Koniec obracania
jaj
w dniu…
 Wilgotność
 II etap
Paw 
indyjski i złoty
27-28
37,8
55-60%
24
70%
Paw jawajski
(Pavo muticus)
28
37,8
55-60
25
65-70%

 
Kuropatwy, perlice i inne gatunki w najbliższym czasie…


 

 


 

 

inkubator kwoczka - sklep darewitInkubatory do wylęgu jaj wraz z cenami możesz obejrzeć i kupić w naszym sklepie kliknij tutaj

 


 

 
 
Tagi: Aparat wylęgowy do jaj, aparat legowy jajek, wylęgarka jajek, wylęgnik, klujnik, wyklujnik cieplarka

 

 

 
 

 

 

Darewit Inkubatory do jaj O nas Kontakt Prawa autorskie Sklep
darewit.pl - sprzedaż urządzeń do inkubacji: inkubatory domowe, aparaty lęgowe, prześwietlarki jaj i inne urządzenia dla wychowu i odchowu piskląt.
Realizacja: Dpl Agency - Projektowanie Stron Internetowych
Copyright by darewit.pl, ul. Licealna 81, 04-424 Warszawa ©