Zazwyczaj hodowcy zbierają jaja lęgowe i przechowują je przez pewien okres, aby mieć większy „wsad” do inkubatora. Czas przechowywania i okres zbierania jaj zależy między innymi od wielkości stada lub możliwości zdobycia / kupna jaj.
Uważaj przy zakupie jaj lęgowych. Jeżeli już zdecydujesz się na kupno, kupuj jajka u sprawdzonego hodowcy, a najlepiej z zarejestrowanych ferm i wylęgarni. Zapobiegniesz wtedy krzyżowaniu różnych gatunków, słabej wydajności, zakażeń chorobowych lub uwarunkowań genetycznych.
Ważne! Nie zalecamy wkładania do inkubatora jajek wylęgowych z niewiadomych źródeł. Kilka wskazówek odnośnie podbierania i przetrzymywania jajek do sztucznego klucia w inkubatorach do jaj.
Czas przechowywania jajekPrzechowywanie jajek do wylęgu, z reguły, nie powinno trwać dłużej niż 7 dni. Wyjątek stanowią bardzo duże jaja kacze i gęsie. Najlepsze rezultaty osiągamy gdy jaja przechowujemy od 3 do 4 dni. Im dłużej będziesz je przechowywać musisz liczyć się z tym, że wynik inkubacji będzie gorszy i liczba piskląt zmaleje. |
W przypadku zbierania jaj powyżej tygodnia zaleca się ich prześwietlanie w celu wyeliminowania tych, które nie nadają się już do inkubacji. |
Najlepiej jest zbierać jajka często i systematycznie, kilka razy dziennie, wtedy nie ulegną one mocnemu zabrudzeniu odchodami i zmniejszymy czas działania zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska.
W czasie zbierania i transportu należy obchodzić się z jajkami ostrożnie i troskliwie, aby nie uszkodzić embrionów.
Do inkubatora wylęgowego wybiera się jaja:
|
Przykład jakich jaj nie wybieramy |
Niewielu hodowców zdaje sobie sprawę, że rozwój zapłodnionej komórki jajowej rozpoczyna się już w jajowodzie kury, jeszcze przed zniesieniem jajka. Proces ten zatrzymuje się po zniesieniu jaja ze względu na zmniejszenie temperatury i wznawia po włożeniu jaja do urządzenia lęgowego ( inkubatora ) gdzie zaczynamy ogrzewać jaja. Dlatego ważne jest, aby przed rozpoczęciem inkubacji przechowywać jaja w odpowiednich warunkach.
Pomieszczenie do przechowywania jaj.Miejsce, gdzie będziemy składować jaja przed inkubacją powinno zostać poprawnie przygotowane. Ważne, aby zadbać o higienę takiego pomieszczenia. Proponujemy dokonać dezynfekcji jajek poprzez oprysk używając do tego 1 % roztworu Virkonu. Można również przeprowadzić profilaktyczne odkażanie jaj i tac do przechowywania. Zapobiegnie to namnażaniu się bakterii i grzybów na skorupkach jaj i przedostawanie się ich do wnętrza jaja przez pory w skorupce. Pomieszczenie powinno mieć dobrą wentylację i dopływ świeżego powietrza. |
Wilgotność w przechowalni jajW czasie przechowywania jaj wylęgowych powinno się utrzymywać wysoką wilgotność, na poziomie około 75%-80%, dzięki temu jaja nie tracą wody podczas składowania, nie wysychają przez pory w skorupce. WAŻNE ! Przed włożeniem jaj do wylęgarni ( aparatu lęgowego, klujnika ), należy wszystkie jaja przenieś do pomieszczenia o temperaturze około 17-20°C i przetrzymaj je tam ok. 3 godziny. Taki zabieg pozwoli podwyższyć temperaturę w środku jaj i nie spowoduje ich „zroszenia” oraz pozwoli na szybsze ich nagrzanie w inkubatorze. |
Poniższe dane zaczerpnięte z miesięcznika Fauna i Flora, autor artykułu Dr Marek Łabaj Zdolność wylęgowa jaj maleje wraz z czasem ich przechowywania. Wśród hodowców są i tacy, którzy wprowadzają różne sposoby, aby jajo jak najdłużej zachowało swoją zdolność do wylęgu. Do takich sposobów można zaliczyć:
Przedstawione powyżej sposoby utrzymania zdolności wylęgowej jaj do 30 dni pozostawiamy Państwa ocenie. Jesteśmy zdania, że nie należy bać się eksperymentować i próbować swoich sił, ale zawsze wskazujemy na zachowanie rozwagi. Kto nie ryzykuje … ten nie ma wyników
Masz już zebrane jaja spod kur? Zobacz nasze inkubatory do wylęgu jaj w naszym sklepie kliknij tutaj
Tagi: Aparat wylęgowy do jaj, aparat lęgowy jajek, wylęgarka jajek, wylęgnik, klujnik dla ptaków, wyklujnik, cieplarka, jaja lęgowe, przechowywanie jajek przed inkubacją, dobre jajka do wylęgu